070-589 10 59 info@segloracamping.se

Att se och göra i Seglora

Seglora ligger naturskönt mellan Borås och Kinna och är mest känt för den gamla kyrkan, som låg här innan den 1916 flyttades till Skansen i Stockholm. Men det finns mycket annat också.

Vackra stenvalvsbroar korsar Viskan som omges av vackert beteslandskap med betande djur och strandavsnitt. Seglora har tre stenvalvsbroar varav den 60 meter långa stenvalvsbron vid Segloraberg är kulturhistoriskt mycket värdefull. Det finns också natursköna vägar, som vägen mot Viared och mot Hyssna där utsikten vid Liagärdesberget är oslagbar. Upptröst I Seglora har flera av kommunens allra vackraste odlingslandskap med sina vällagda stenmurar som följer den kuperade terrängen på ett nästan magiskt vis.

Fiske

Seglora har flera fina sjöar varav Stora Hålsjön är den största. Där kan fångsten bli gädda, gös, id och abborre. Det finns även fiskemöjligheter i Viskan. På campingen säljs fiskekort för Viskan och i det kortet ingår även en del andra sjöar. Campingen säljer också fiskekort för Stora Holsjön.

Bad

Vid Bua strand finns en härlig badstrand med kommunal badbrygga och enkel toalett. Mycket barnvänligt. 

Klättring

I Seglora finns två klippor med bra klättring. Ett av Sveriges bästa klätterområde enligt vissa entusiaster.

 

Paddla kanot med “Äventyr i Rydal”

Viskans slingrande vandring genom Seglora inbjuder till en kanotfärd. På Seglora camping kan du hyra kanoter. Ring och boka på tel 0730-61 70 90 eller Seglora camping tel 0705-89 10 59.

Ekleden

Ekleden är 22 km lång och du kan vandra, cykla eller rida. En liten del passerar Seglora och vidare till Rydal, Kinna, Kinnahult, Salgutsred, Fritsla och till sist Seglora igen. Läs gärna mer om Ekleden  på denna sida du kan också ladda ner karta över Ekleden . Observera att Marks kommun lämnar reservation för Ekledens markering och underhåll.

Kulturleden

En vandring på vägen runt kyrkbyn i Seglora. Den är uppdelad i två slingor. Den ena slingan går runt kyrkbyn över två stenvalvsbroar och förbi kyrka och kyrkogård, cirka 2,5 km. Den andra slingan går längs Borås/Kinnavägen mot Viskadalens folkhögskola, över en stenvalvsbro över Viskan, ut på grusvägen mot Seglora kyrkby igen, cirka 3,5 km. Båda slingorna är promenadvänliga för barnvagn och rullstol. 

Mer om Seglora

Seglora gamla kyrka
Den finns nu på Skansen men vi har en ny fantastisk kyrka, som stod klar 1903. Kyrkan än nyrenoverad och vill du läsa mer, kan du gå vidare till Seglora gamla kyrka på Skansen.

Hembygdsgården
Det är den äldre prästgården i Seglora. Du kan läsa mer om den på denna sidan om Hembygdsgården.

Bygdegårdsföreningen
Också en byggnad med historia, skola, SLU-lokal och sen bygdegård. Du kan läsa mer Bygdegården.

 

Seglora camping